Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

SIPA Antilope - ännu en udda fransk flygmaskin

Publicerad 2017-10-30 19:59:00 i Propulärkultur,LEL tog ovanstående bild på Parismässan i juni 1963. En udda maskin och faktum är att det blev bara en SIPA S.251 Antilope tillverkad: Prototypen med testregistrering F-WJSS, senare ändrat till F-BJSS (se längst ner).

Antilopen var en av de första allmänflygplanen som hade turbopropmotor, i det här fallet en Turbomeca Astazou 2 på 560 hästar, senare utbytt mot en Astazou X med 665 hästar. Första flygningen skedde i november 1962 och efter fyra års utprovning - med ett antal rekord slagna och typen i princip färdigcertifierad - beslöt man ändå att inte sätta serievarianten S.250 i produktion.

S.I.P.A. S-2510 'Antilope'

Typen var i från början en helmetallutveckling av Procaer F.15 Piccho och i stora delar en köpt konstruktion. Planen av att Société industrielle pour l’aéronautique, som alltså SIPA var en förkortning av, skulle tillverka Antilope tillsammans med italienska SIAI-Marchetti.

Visst, S.251 pinnade nog på rätt bra. Men jag gissar att det framförallt lät mycket, antagligen så pass att det kanske konfortmässigt blev lite problematiskt (?).

1975 absorberades SIPA upp av Aerospatiale.

Har tidigare bloggat om udda franska allmänflygplan - läs även berättelserna Den amerikanske Baronen blir den franske markisen och Flygplan från en annan planet - Jupiter samt Guépard - eller Varför tänker jag på Citroën SM?.

SIPA Antilope F-BJSS LBG 19.06.65 edited-2.jpg
By RuthAS - Own work, CC BY 3.0, Link

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela