Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Callsign: "Raffles India Delta "

Publicerad 2017-10-26 05:55:00 i Beech, Propulärkultur,

E Raffles Beech Baron Heathrow
 
M. West tog ovanstående bild på G-AYID på Heathrow 1970. Eric Raffles köpte denna Beechcraft 95-B55A Baron B - tillverkad 1969 (tillverkningsnummer TC-1283) -  hos Travelair Scandinavia och i inbyte lämnade fabrikören sin Beech Travel Air, G-ASZC, tidigare föremål för blogginlägget Känd som "Speedy Gonzales", "Freedom 3" och "Perestrojka". Saxar därifrån följande:

Eric Raffles behåller Travel Airen till slutet av 1969 då han byter in den mot en Beech B55 Baron, SE-EXK, som senare blir G-AYID. "Byter in" sagt med tanke på att affären görs upp genom Travelair Scandinavia AB i Norrköping (en annan känd textilstad f ö), agent för Beechcraft och under ledarskap av H.G. "Jack" Wellmann. Kanske har Wellmann även varit inblandad i Raffles inköp av Travel Airen fem år tidigare? Jag håller det inte alls för omöjligt (se även här för lite mer om Wellmann och Travelair Scandinavia).
 
Av allt att döma var den vanligaste rutten för flygplanen med radioanropen "Raffles Zulu Charlie" och "Raffles India Delta" Manchester - Heathrow - Manchester, som kunde flygas flera gånger i veckan. Manchester var hemmet för famliljeföretaget E Raffles & Co. Någon sa att det var Raffles som gav engelsmännen regnrocken av den modell som implimenterades i öriket av premiärminister Harold Wilson. Eller var det en duffel..? Uniformer gjordes också i det stora fabrikskomplexet i Manchester - se till exempel här.
 

Efter att ha använts av Raffles som SE-EXK sedan den 23 november 1969 infördes Baronen på engelskt register den 27 juli 1970 och blev G-AYID. I oktober 1972 såldes flygplanet vidare till TMI Aviation Ltd. med postadress i Stockport.

Den 16 september 1975 avregistrerades G-AYID med anledning given som såld till Västtyskland. Det var väl en sanning med viss modifikation, för Baronen hade redan månaden innan kommit till Norrköping/Kungsängen. Med andra ord, antagligen hade återigen flygplanhandlaren Jack Wellmann varit i farten. Den 24 september införs maskinen på svenskt register igen, men inte med som brukligt den tidigare kombinationen SE-EXK...nej då, istället blev det SE-GRC. Om det var med flit eller inte, kanske så enkelt som på grund av slarv, men jag har svårt att tro att Wellmann inte kände till att han i ett led tidigare hade sålt Baronen till Raffles. I vilket fall: Ny registrerad ägare blev Niwa Bröderna Walfridsson AB i Torsby.

Niwa och rallybröder Walfridsson behåller SE-GRC i fyra år. I början av september 1979 avregistreras flygplanet efter att ha sålts till USA, men dyker istället upp igen i det engelska registret som G-WOOD den 17:e i samma månad. Ett förfarande som får mig att misstänka att Grafair var inblandad i affären...

 
Ägare till G-WOOD var Woods Management Services Ltd. och man behöll Baronen till hösten 1984. Därefter har flygplanet haft ytterligare sju ägare. För lite sedan var det till salu igen...eller kanske den gamle "träbaronen" fortfarande är det? Se här

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela