Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Zlin 242L SE-KMP

Publicerad 2017-01-30 05:55:00 i Hemmafältet, Propulärkultur,Hittade ett par bilder på samma flygplan, samma plats - Eksjö/Ränneslätt - men två olika tillfällen. Somliga av oss minns att Nyge Aero under några år på 90-talet hade agenturen för den tjeckiska tillverkaren Zlin. Några flygplan kom i och med detta att importeras, främst handlade det om Zlin 242L. Gemensamt för dessa flygplan var deras "svenska" färgsättning - alla hade blå och gula stripes.

SE-KMP var en av tre Zlin 242L som kom hit via Nyges försorg under 1992-93. Flygplanet köptes av Östra Sörmlands flygklubb som kom att äga den i cirka tre år. I början av 1997 såldes det och hamnade på den andra sidan Atlanten som N8ZA.

Nyges satsning på Zlin var "friskt vågad" och tjeckerna var mycket sugna att nå ut med sina nya produkter. Men den där succéen kanske det inte blev. Jag har för mig att det blev en del smolk i bägaren när det visade sig att Zlin 242L behövde en fabriksöversyn av vingbalken efter 600 flygtimmar. Om den hade nyttjats för avancerad flygning, vilket...ja, vad tror ni..?

Den övre bilden på SE-KMP är tagen i maj 1996 och nedre är tagen den i augusti 1994.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela