Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Nej tack till Remote Towers - 6

Publicerad 2017-12-19 17:45:00 i Allmänt, Swedavia - svenskt flygs fiende nr 1,Efter debattartikeln i SvD som det puffades för i inlägget Nej tack till Remote Towers - 5 kom generaldirektören för Luftfartsverkets med ett genmäle. Detta har besvarats av ett antal pensionerade flygledare, totalt är de 172 flygare som står bakom artikeln. Ingressen säger egentligen allt:

Vår kritik handlar om samhällets förmåga att hantera kriser och totalförsvarets behov. Det är Luftfartsverkets ansvar att inte öka sårbarheten i samhället, skriver 172 flygledare i en slutreplik.

Ett citat:

Det är ett förlegat tankesätt i digitaliseringens tidsålder att se effektiviseringar som en naturlig följd av centralisering. Luftfartsverket ska istället se på hur regeringen använder sig av digitaliseringens möjligheter för att sprida kompetenser runt om i landet. På liknande sätt kan samhällets krishanteringsförmåga stärkas samtidigt som digitaliseringen ger effektiviseringsmöjligheter. Byggandet av centralen på Arlanda öppnar upp för en långt mer djupgående centralisering av samhällsviktig verksamhet när dess fulla kapacitet ska uppnås. Det är svårt att se hur detta gynnar totalförsvarets förmågor.

För faktum är ju att det är just tvärtom! Remote Towers/centraliseringen av flygledningen till Arlanda är självklart en hämmande effekt sett ut totalförsvarssynpunkt. Skulle till och med säga att det är kontraproduktivt. 

Det är extra intressant att påpeka att samtidigt som debatten om fjärrstyrda flygledartorn förs, tillkännages det att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommer att flyttas från justitie- till försvarsdepartementet. Detta rapporterade bland andra SvD i en artikel igår:

Försvarsberedningen anser nu att totalförsvaret måste byggas upp från grunden.

För att klara det krävs en tydligare ansvarsfördelning och samordning. Dessutom en ny lednings- och styrningsstruktur på alla nivåer i samhället: central, regionalt och lokalt.

På den centrala nivån läggs det samlade ansvaret under Försvarsdepartementet. Ett steg i den riktningen är att MSB flyttas från justitiedepartementet och ges en mer operativ roll.

Det är med andra ord hög tid att ge generaldirektören vid LFV uppdaterade dirketiv. Klara direktiv.

Kommentarer

Postat av: Henrik S

Publicerad 2017-12-20 14:17:26

Relevant artikel rörande problem med centraliserad elförsörjning och därav frånvarande IT infrastruktur i samband med en evt. krigssituation:
https://www.hd.se/2017-12-20/sverige-ska-klara-sig-sjalv-i-tre-manader

Citat:
"Elförsörjningen är en akilleshäl för Sverige, eftersom den är så centraliserad. Försörjningen från norra Sverige och söderut riskerar att lamslås genom cyberattacker eller andra attacker. Dessutom får man, enligt von Sydow, anta att kärnkraftverken behöver stängas i en sådan situation. Försvarsberedningen bedömer att den regionala och lokala elförsörjningen måste stärkas för att Sverige ska fungera nödtorftigt.
– Men det är en svår sak, utan el är stora delar av it-systemen lamslagna och det blir stora följdverkningar som är svåröverskådliga, säger von Sydow."

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela