Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Tack och adjö, Team 60?

Publicerad 2016-06-12 21:21:00 i Allmänt,


Team 60 i 2006-års upplaga. Bild: Bluescan/Wikimedia Commons.
 
I år fyller som säkert många av er vet det svenska flygvapnet 90 år. Det kommer manifesteras främst vid stora flygdagar på Linköping/Malmen i slutet av augusti. På själva födelsedagen - den 1 juli - avser man genomföra någon slags defilering över Stockholm.

Att Flygvapnets uppvisningsgrupp Team 60 i år skulle återuppta verksamheten var, när det blev känt, ingen jätteskräll men likafullt en glädjande nyhet. Vilken var den senaste säsongen som Team 60 var igång? Var det 2009?

Gruppen bildades på Ljungbyhed i mitten av 70-talet, men har faktiskt anor ännu längre tillbaka. Flygplantypen har hela tiden varit SK 60, därav namnet. Genom åren har många piloter och tekniker tjänstgjort i Team 60 och sett till att vi vid (främst) våra svenska flygdagar kunnat njuta av en proffsig uppvisningsgrupp, a la Red Arrows eller Patrouille de France. Jag är mycket tacksam för detta, det handlade om ett stort antal helger som sommarhalvåret fick läggas på denna verksamhet istället för familjen. Dessutom fick (får) den inte gå ut över den ordinarie tjänsten.

När Flygvapnet firade 50 år 1976 gick man från fyra stycken SK 60 till sex. Det var då Team 60 fick smeknamnet "En sexa Skåne". Med andra ord, för fyrtio år sedan. I princip fram till sekelskiftet hade Team 60, med några undantag, årlig verksamhet. Man flyttade (i och med förbandsnedläggningar) med Flygskolan från Ljungbyhed till Ängelholm, sedan till Uppsala och därefter till Malmen.
 
 
Inför säsongen 2016 avsattes för första gången på flera år en budget för Team 60. Men som vanligt skulle träning, intrimning etc inte gå ut över den ordinarie verksamheten. Den här gången verkar detta inte ha funkat och ambitionen har därefter hamnat på en lägre nivå. Som det i princip uttrycktes: "Nej, blir inget. Vi kör en formering över Stockholm och Linköping på Flygvapnets jubileumsdag - That's it!".

Jag tror därmed att mycket pekar på att Team 60 antagligen inte kommer tillbaka. Om fyra år är det väl också tänkt att på allvar börja fasa ut de sista exemplaren av SK 60.

Det hade verkligen varit fint att få se Team 60 göra en hel säsong igen, det hade varit en värdig sorti. Men Sverige har har med åren blivit fyrkantigare och det märks inte minst bland annat inom Försvarsmaktens verksamhet. Det är numera inte en lika rak väg fram efter uttrycket "Lös uppgiften" som det en gång var...

Det horribla är att Försvarsmakten - och därmed Sverige - verkligen behöver Team 60! Och det nu, mer än någonsin. Gruppens PR-värde är enormt och vill man ha ett bättre rekryteringsunderlag än man för närvarande har - ja, då hade man gett Team 60 en helt annan prioritet. Jag vet inte om det sista ordet är sagt än i detta ärende och jag hoppas på en positiv lösning. Men jag känner mig rätt pessimistisk. Tyvärr.



Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela