Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Kortbana ops med Viggen

Publicerad 2016-06-22 09:37:00 i Allmänt, Kalla kriget,



Många av er har säkert sett detta videoklipp, men jag tycker det är ändå värt att lägga upp här. Det lär vara filmat på en kortbana i anslutning till Borlänge/Rommehed, vilken som militär flygbas betecknades Fält 44. Tidpunkten bör vara för tjugo år sedan, kanske lite mer.

 
Ett par AJ 37 Viggen ur F 15 är först ut med att starta och landa, sedan får vi även se en JA 37 från F 16. Det är imponerande att se hur man kunde hantera Viggen på dessa kortbanor som oftast var endast 800 meter långa. Det är dessutom i dessa dagar lätt vara efterklok; dels är Viggen borta ur Flygvapnet, men framförallt är det ganska digra svenska krigsbassystemet borta. Detta berörde för övrigt  Wiseman i sin krönika i Expressen för några dagar sedan.

 
I slutet på klippet får vi också se ett värnpliktigt trafikledarbiträde på motorcyckel som leder in en AJ 37 till en parkeringsficka på en krigsbas. Flygplanet är för övrigt "Olle 26", omskriven tidigare i detta inlägg.

Vrid upp volymen och bli påmind om den tid då Viggen i sina olika versioner var ryggraden i vårt flygvapen. Det är nästan så att man känner trycket i kroppen av dånet av tänd efterbrännkammare och den fräna doften av bränd MC 77.

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Viggen

Publicerad 2016-06-22 16:26:00

Det här med ledningscentraler i underjordiska
betongbunkrar. Hur stor nytta har vi av det
i dagens läge när det finns bunkerbomber och
väldigt avancerade kryssningsmissiler?
Det känns som om de som sitter i bunkern
skulle bli lite av en "sitting duck"?

Postat av: Weiron

Publicerad 2016-06-22 17:32:27

Those were the days... Days as unfortunately never will be back again, like one upon a time the proud and strong Swedish Air Force....

Postat av: F

Publicerad 2016-06-23 18:39:48

Those were the days, Weiron! Det håller jag med om....

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela