Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Tiger Moth SE-CGD

Publicerad 2016-01-21 05:55:00 i Tiger Moth...och Moth,



Tiger Moth SE-CGD med reklam för Nynäs landar i Varberg någon gång runt 1960. Flygplanet importerades till Sverige, tillsammans med ytterligare fyra av samma typ, i början av 1957. SE-CGD hade inköpts av Norra Ångermanlands flygklubb för 443 pund. Dock avyttrade klubben redan efter en säsong SE-CGD till det av Varbergs flygklubb kontrollerade Föreningen Flyguppdrag.

I Varberg kom Tiger Mothen stanna fram till 1964. I slutet av maj detta år såldes SE-CGD till Kristianstads flygklubb. Tyvärr kom dock flygplanet ganska omgående gå åt i ett haveri, tyvärr med dödlig utgång, detta vid segelflygbogsering på Kronobergshed den 13 juni 1964.

 
Hittade ett par bilder på just denna Tiger Moth i England, tagna innan flygplanet hamnade i Sverige. Det hade tillverkats av Morris Motors i Cowley utanför Oxford år 1943 åt RAF och fick id-nummer NL911 (c/n 86354). Efter att blivit pensionerad från det militära kom maskinen att - likt många, många andra av samma typ - övertas av Norman Jones för att efter uppfräschning säljas civilt. Jobbet gjordes hos Rollason Aircraft Services LtdCroydon-flygplatsen.

Mellan 1957 och -63 importerades flera Tiger Mothar till Sverige, vilka precis innan genomgått översyn hos Rollason. Till exempel har jag tidigare berättat om SE-CHH och SE-COO.



Denna bild gissar jag är tagen på Croydon, där kön av väntade Tiger Mothar på väg in i Rollasons verkstad kunde vara lång. Notera att den militära identiteten NL911 är överstruken och den kommande civila registreringen är påmålad med pensel.

Den 14 mars 1955 registrerades Tiger Mothen G-AOAB på Norman Herbert Jones, Claygate, Surrey.  I juli 1956 användes G-AOAB vid tävlingar i Coventry. Kanske är bilden nedan tagen då, där maskinen har racing no. 27. Den 15 april 1957 avregistrerades G-AOAB efter blivit såld till Sverige. Och där kan vi knyta ihop historien med vad som står i inledningen...
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela