Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Cessna Ester - 3

Publicerad 2016-01-13 09:58:00 i Propulärkultur,

"

Konstaterar med ett visst vemod att Cessna 210-5 (oftast benämnd Cessna 205) SE-EST avregistrerades den 8 december 2015. Som anledning anges "Total write-off". Flygplanet - välkänt för många svenska fallskärmshoppare som "Ester" - har varit föremål för en skapligt ingående historisk redovisning i inlägget Cessna Ester - 1 och efter det, en uppföljare i Cessna Ester - 2.

Vad är det då som hänt? Jo, SE-EST var den 30 augusti 2015 involverad i ett landningshaveri vid Segelfluggelände Radevormwald - Leye, söder om Dortmund. Skulle tro att det därmed är slutfluget för gamla Ester och därför känns det adekvat med detta inlägg. Tyvärr.

Som tur var blev det inga större personskador. Piloten, som verkar varit ensam ombord, slog huvudet i intrumentpanelen och åkte på näsblod. Läs mer i denna artikel. Stråket är tydligen 680 meter långt och slutar tvärt med ett dike som är tre meter djupt samt därefter en väg. Piloten lyckades inte få stopp i utrullningen efter landning utan fortsatte ner med SE-EST i diket.

Sista registrerade ägare till SE-EST var Just Fly Adventure GmbH i Paderborn, Tyskland (noterat 2012-08-03).


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Kalle

Publicerad 2016-01-13 11:11:38

Roligt med gamla flygplan som flyger men rollen att vara "slitvarg" på det sätt som ett hoppflygplan är kanske är bättre lämpat för nyare individer utan att känna till antalet flygtimmar på EST. Kanske lika bra att den tog ur tjänst så att säga.

Svar: Det är nog allt helt klart så, Kalle - Ester var rätt sliten. Det var heller inte flygplanets första haveri. Att det inte skulle bli någon fortsättning efter detta "mishap" är föga förvånade. Reparationskostnaderna överskrider antagligen värdet med råge...
Lazerjesus

Postat av: Anonym

Publicerad 2018-11-05 20:47:43

Renoverad och reggad i USA som N210XL!?

Svar: Japp, som även berördes här: http://lae.blogg.se/2018/march/bildpotpurri-6-2.html
Lazerjesus

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela