Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Pfalz D.VIII - Carlsons nya projekt

Publicerad 2016-02-03 10:50:00 i Propulärkultur,

 
Efter att blivit hackad har det blivit tvunget att bygga upp Mikael Carlsons webbsida aerodrome.se på nytt. Så är nu gjort! Det är också sedan några dagar tillbaka offentligtgjort på sajten att ett nytt projekt har startats - Mikael ska bygga en Pfalz D.VIII! Enkelt uttryckt är detta något av en "värsting" till tyskt jaktflygplan från slutet första världskriget.

 
Förutsättningen för ett sådant projekt är motorn, i detta fallet en Siemens-Halske Sh.III. En sådan har Mikael haft undanstoppad ett tag. Det var först inte helt avgjort om det skulle byggas en Pfalz D.VIII eller en Siemens-Schuckert D.IV - bägge typerna hade denna motor - men så småningom landade beslutet i den förstnämnda.

Pfalz D.VIII och Siemen-Schuckert D.IV tillhörde den nya generation jaktflygplan som höll på att introduceras hos de kejserliga tyska luftstridskrafterna i slutet av 1918. En beställning av 120 stycken Pfalz D.VIII hade gjorts men bara 40 av dessa kom att levereras innan vapenvilan trädde i kraft den 11 november. Läs gärna en kortare historik om Pfalz Fleugzeug-Werke som finns här.  Nedan en Björn Karlström-ritning som är klickbar.

 
Offentliggörandet av Mikael Carlsons Pfalz-projekt har redan rönt en del uppmärksamhet internationellt. Kul! Det ska bli mycket intressant att följa bygget och man undrar lite spontant vad det kan finnas för andra motorer i gömmorna? Sådana som möjliggör andra kommande byggprojekt...


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela