Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Gerd Achgelis i Norrköping 1938

Publicerad 2016-04-23 17:29:00 i Bücker, Propulärkultur,

 
Matsen såg mitt inlägg Gerd Achgelis i Örebro 1938 och skickade omgående dessa bilder. De två första är tagna av Kalle Flaps i Norrköping vid samma demonstrationsturné gjord av Achgelis. Flygplantypen Bücker Bü 180 Student var ny och Svensk Flygtjänst AB hade agenturen för den tyska tillverkaren. Prototypen hade gjort sin första flygning i november 1937 och D-ESJF bör vara en av de tidigaste serietillverkade exemplaren. Bilderna bör vara tagna i maj 1938 (?).

Lite tidigare, i februari/mars 1938, hade Edgar Gotthold och Willi Ruge flugit med Student-prototypen från Berlin till Johannesburg i Sydafrika och hem igen. En stor bedrift som säkert gav Bücker en hel del positiv PR.Det hade varit lite problematiskt med motorvalet i början, men snart hade man "landat" i beslutet att använda den tjeckiska Walter Mikron 2 på 60 hästar. I detta utförande betecknades typen Bü 180B. A-versionen hade en Zündapp Z9-092 och den tilltänkta Bü 180C skulle fått Bückers egna motor Bü M700 på 80 hästar.

Dock kom den lilla lätta Studenten (tomvikt 295 kg, MTOW 540 kg) inte produceras i något större antal. Bara ett fyrtiotal byggdes och av dessa hamnade tre i Sverige, sedan bröt andra världskriget ut. Att Student är ett av flera Bücker-flygplan som konstruerats av svensken Anders Johan Andersson visste du väl redan? Sista bilden är nog inte tagen i Norrköping - jag gissar på Örebro...

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela