Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Ex-svenska Hunters i Frankrike

Publicerad 2015-11-10 21:34:00 i Allmänt,



Ovanstående bild togs nyligen av Brice Tourtelotden franska flygbasen Istres. Vi ser tre Hawker Hunter och två Aero L-39C Albatros, alla opererade av Apache Aviation.

Bilden är faktiskt lite extra intressant ut svensk synvinkel. Att Huntern till höger ser misstänkt ut som en svensk J 34 är inte konstigt. Det är nämligen C-FRUH, just den Hawker F.58 Hunter som opererades av Swedish Air Force Historic Flight (SwAFHF) under några år efter sekelskiftet med civil svensk registreringsbeteckning SE-DXI. Från inlägget Svenska inslag hos ATAC:

...det finns fortfarande en kanadensisk Hunter-aktör, Lortie Aviation Inc., som är en avknoppning från Northern Light Combat Support. Dess förre ägare "döljer" sig bakom bolagsnamnet: Han heter André Lortie och har hemmaadress Montreal. Jag gissar att Lortie Aviation ursprungligen bildades för att ta hand om ett målflygkontrakt åt franska flottan. Det var ju nämligen till Nimes/Garones som den av VVF (numera SwAFHF) opererade Huntern SE-DXI levererades för några år sedan. Nedan en bild på denna kärra som C-FRUH hos Lortie Aviation (utlånad till franska Apache Aviation). Att flygplanet tidigare varit märkt som en svensk J 34 kan man inte ta miste på...

En fin air to air-bild på SwAFHF:s gamla Hunter SE-DXI, numera C-FRUH, fotograferad av Alexandre Roux. Han har även tagit bilden längst ner. Avser återkomma med fler Hunter-bilder som Alexandre tagit.

Till vänster i bilden högst upp står ytterligare en före detta schweisk Hunter. Denna är idag är registrerad C-GZIB och har inte något svenskt förflutet.

Men det har istället den tvåsitsiga Huntern som står längst bak, med en ljusblå "topp"; C-FUKW. Den är uppbyggd med utgångspunkt i en före detta Hunter F.50, det vill säga en svensk J 34. Just denna Hunter är omskriven i ett "eget" inlägg - läs SwedeSwiss Hunter hos Apache Aviation.

Angående Apache Aviation så kan denna franska språklektion vara rätt intressant: Reportage: Mission APACHE avec la Marine Nationale.

Apache Aviation lär för ett tag sedan blivit av med kontraktet med den franska militären och målflyget kommer istället att lösas av företaget Draken International med A-4 Skyhawk. Tyvärr opererar Draken International dock inte några Draken längre...


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela