Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

ESMC 050707

Publicerad 2015-11-02 05:07:00 i Hemmafältet, Propulärkultur,



Här kommer ett knipppe bilder som jag tog på Eksjö/Ränneslätt (ESMC) den 7 juli 2005. Det var alltså tio år sedan i somras och som synes har platsen förändrats en hel del sedan dess. Anledningen till att kameran var med ut till hemmafältet var ett besök av tre schweiziska maskiner; två Zlin Z.526 och en Maule M-5.

 
En av de gästande Zlinarna omgiven av de på ESMC baserade Piper Archer II SE-KNH (bara en bit av vingen syns), Cessna 172C SE-EAC, Piper Cherokee 140 SE-GDG och Piper Cherokee Six SE-LGT.
 


HB-TRQ, en Zlin Z.526 ASM Akrobat som tillverkades 1967 och bar som ny den tjeckiska registreringen OK-WXB. Kanske den fräckaste av alla Zlin - åtminstone i mitt tycke. Ensitsig med den snygga huven...och fabriksmålning. Nej, svårt snygg.   



HB-TCG, detta är ett exemplar av den mer vanliga tvåsitsiga modellen Zlin Z.526F Trener Master. Tidigare identitet för denna är I-GIRE och registrerades ny i Italien den 1 juli 1972, då ägd av Aero Club Verona.



HB-TCG ströks ur det schweiziska registret den 4 augusti 2008.

Genom åren har det publicerats flera Zlin-relaterade inlägg här på bloggen, senast bara för några veckor sedan - se Artikeltips: Flygshow med käcka tjecker. Andra bloggposter som jag gärna vill lyfta fram i sammanhanget är  Bezâk - inte bara lomcovák och Vad blir Zlin baklänges?.

Läs gärna Budd Davissons artikel skriven 1969 efter hans test av Zlin Z.526.




Slutligen ett par bilder på HB-EYV, en Maule M-5-235C Lunar Rocket. Tillverkningsåret på denna maskin är 1979. Vad är det man tänker på när man ser en sån här apparat? Jo, denna klassiska scen från The Cannonball Run!
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela