Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Bara vi två vet, Susie

Publicerad 2015-11-06 15:02:00 i Musik - 70-tal,



Secret Service   Oh Susie

...gick in i Poporamas "Heta högen" den 6 september 1979 och abonerade på en plats under ytterligare fyra omgångar. En svensk klassiker och även videon minner om "fornstora dar" (?). Hursomhelst, det är mycket nostalgi i dessa bilder och anledningen till att jag postar Oh Susie är 30 procent låten och 70 procent videon. Om skatebord var 1978 var rullskridskor väldigt mycket 1979.
 
Förresten, ni har väl hört hur låten lät på ursprungsspråket - ja, från allra första början. Från ett mycket intressant och läsvärt blogginlägg:

Sent, den sista studiokvällen för Ola+3-LPn, började grabbarna undra över om det ändå inte borde vara en låt till på plattan för att fylla ut den tillräckligt. Då kom Tim Norell sådär lite försiktigt tassande fram med ett embryo till en ny låt: Oh Susie.

“Ja men, det här lät ju bra!” tyckte både Ola och Uffe när de fått höra Norells grundutkast. De ruskade liv i den på sin stol redan insomnade Tonny och gänget började så smått känna på låten.

Arret gjordes på en kvart-tjugo minuter, sen spelade dom in rakt upp och ner.----

Den här första versionen gjordes på svenska och är för den större allmänheten nästan helt okänd, det rör sig alltså INTE om den engelskspråkiga hitlåten, och den släpptes heller aldrig på singel. Någon större uppmärksamhet väckte följdaktligen inte den låten då, inte LPn heller som kom och gick i stort sett helt obemärkt förbi.

 
Jäpp, låten hette i sin första svenska version Oh Susie (Bara vi två vet). Idag är det nog lite fler än bara två som vet, men det knappast allmänt känt. Kanske ett par/tre till vet om det efter detta blogginlägg?

Gruppen Ola+3 försvann snart in i glömska och Secret Service blev en realitet. Läs gärna resten av det citerade blogginlägget - eller ett annat..!

Nu är helgen en realitet - häpp!


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Per

Publicerad 2015-11-06 17:36:56

Och här kommer några mer eller mindre genomtänkta observationer från avbytarbänken:

1. Skivomslagen är väldigt 70-tal...i bemärkelsen att de nog inte var tänka att se så roliga ut som de gör. Inget fel i det egentligen, det var rätt befriande förr när inte allt var så överdrivet genomtänkt hela tiden.

2. Jag har aldrig riktigt fastnat för Oh Susie som låt, fast melodin och arret är klart medryckande. Texten verkar på något sätt tagen ur luften (ännu en 70-talspoäng för svengelskan förresten), lite för mycket tuggummipop och dagboksromans för ett gäng herrar i sina bästa år. Typ! Men originalet är desto lättare att köpa. Påminner inte så lite om en tidig Gessle-text! Kan det rentav ha legat ett ex i skivbacken hos grabbarna från Harplinge?

3. Videon och tidsandan ja... För inte så länge sen satt jag med en grupp yngre design och konststudenter och försökte förklara vad som var typiskt 70- respektive 80-tal för ett projekt som skulle belysa ett känt klädmärkes historia. Det gick inget vidare! Såhär i efterhand borde jag ju ha rotat fram just den här videon....

Postat av: Magnus Fridsell

Publicerad 2015-11-06 19:48:46

Och jag håller fett icke med Per! Det känns som om det finns tider som är närmare vår tid i verkligheten men längre bort i sinnet än 1979, SÅ avlägset ser det inte ut! Och det är en väldigt "elektronisk" produktion, eko-effekterna ger en känsla av tidig voice-tuner om man får intellektualisera lite. Till slut en länk till ett rullskridskoklipp av dagens datum: https://youtu.be/rqX2YdwCQio

Trevlig kväll!

Magnus

Postat av: Per

Publicerad 2015-11-06 22:06:09

Nja, om min kommentar kan tolkas som att 70-talet känns avlägset så var det inte riktigt meningen (trots att jag i ärlighetens namn lyckades missa det med några månader). Tvärtom! VISSA tidstypiska grejer sticker ut i videon men den får en snarare att tänka på hur lite som förändrats genom åren. Framförallt är det en bra kontrast till den brun/grå plysch- och flanellestetiken som väldigt orättvist har fått stå modell för allting före 1983 på senare tid. Till och med frisyrerna hade varit gångbara för ett antal år framöver. Ironiskt nog är det väl just musiken som känns riktigt daterad i videon.

Ska kanske tillägga att jag i efterhand, efter att ha gett upp historielektionen, hittade ett referensfoto från nämnda klädmärke som visade nästan exakt samma utstyrsel som Håkansson har i videon. Jahapp!!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela