Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

"V for Victory" på Bromma 1945

Publicerad 2015-12-28 07:53:00 i DC-3,Här står en tämligen rätt anonym Douglas C-47 tillhörande USAAF - bilden är tagen på Bromma 1945.

Det rör sig om en C-47A-DK med USAAF id-nr 43-47981 vilken levererades från fabriken i juli 1944, men till vilket förband flygplanet tillhörde är inte känt då det anges som "No Card" i amerikanska arkiv. Förutan de standardmässiga svartvita "D-Day-stripes" så är den enda märkningen ett enkel-V på fenan (se bilden längst ner).

Spontant slås jag av en tanke: V som i "Ve Do It"? Detta uttryck hörde ihop med Bernt Balchen - från denna sajt:

”Kan du klare denne jobben da, Bernt?” spurte Spaatz. ”Absolutt”, svarte jeg, ”vi skal klare det”. I iveren uttalte jeg den engelske ”w” som ”v” og snublet over en stavelse eller to så det ble til ”Ve do it”. Spaatz lo høyt og snudde seg til Anderson: ”All right, Freddie, du og Bernt kan gjøre klar direktivene for ’Ve do it’”. Og det ble gruppen min hetende.

Rörande Balchen och de av honom ledda operationerna i Skandinavien i slutet av andra världskriget, läs gärna mitt tidigare inlägg Metfield - den bortglömda (skandinaviska) flygbasen. Varför gissar jag att ett litet "V" kan indikera just detta? Jo, för att detta åtminstone vid ett tidigare tillfälle gjorde det - då satt bokstaven på nosen på en Consolidated B-24. Se denna bild tagen på Balchen med flera på Torslanda i månadsskiftet mars/april 1944.

 
Den 8 augusti 1945 avslutades den av Balchen ledda Operation Where And When och alla de amerikanska C-47 som ingått i denna verksamhet hade horisontella band målade i gult/svart/gult högt upp på fenan, något som C-47:an högst upp och längst ner tydligen inte har.

Just detta flygplan, 43-47981, ströks ur de militära amerikanska rullorna sommaren 1964 och överfördes till det kongolesiska flygvapnet som 9T-PKD. Eller om det snarare var till WIGMO? Mer WIGMO-relaterat inom kort...

Kommentarer

Postat av: Kenneth Johansson

Publicerad 2015-12-28 11:01:23

Norrmännen hade ju också en slogan "Vi vill vinne" och Churchill hade sitt V-tecken likaväl som BBC hade ett morse-V i sina sändningsstarter, hämtat från inledningen av "Beethovens femma." Så nog fanns det V så det förslog.

Postat av: Bengt Håkansson

Publicerad 2015-12-28 18:27:17

I mitt tycke ett av dina bästa blogginlägg. Tack och Gott Nytt År.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela