Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Stratoliner på Bulltofta

Publicerad 2015-12-23 16:33:48 i Flygföretagande, Propulärkultur,

 
Apropå de tidigare inläggen Svensk Flygtjänst tilltänkta Stratoliners och Mer om Stratoliner kommer här lite mer i ämnet. Ovan ser vi det franska flygbolaget Airnautics Boeing 307 Stratoliner F-BELY fotograferad av Thomas Rosenqvist på Malmö/Bulltofta runt 1960.

Roffe Larsson skrev i ett mail - och det har jag även tidigare citerat - följande:
  
Såg din artikel om Flygtjänsts tilltänkta Stratoliners. Nu blev ju projektet aldrig verklighet men Stratoliners kom ändå, dock litet senare, till Bromma. Under 1959-1961 sommarjobbade jag på lastningen på Bromma och var vid flera tillfällen med om att lossa blommor som kom från södra Europa med Airnautics B.307 F-BELU/F-BELY/F-BELZ.
 
Airnautic höll på med frakt såväl som passagerarcharter och gjorde även en hel del flygningar åt Air Inter och Air France. Dess huvudbas var Nice och senare kom Air France att bli majoritetsägare i bolaget. Man opererade några Vickers Viking och tre Stratoliners; F-BELU, F-BELY och F-BELZ, varav den sistnämnda havererade tragiskt den 29 december 1962 på Korsika. De två övriga Stratoliner-planen användes fram till att Airnautic i denna form avslutade verksamheten 1964 och hamnade, som de flesta andra av samma typ, (återigen) i Sydostasien.

Nedanstående bild på F-BELZ är också tagen på Bulltofta, i detta fall är fotografen Bo-Göran Lundkvist. Svensk Flygtjänst fick aldrig sina två beställda Stratoliners, men här är ändå två av deras systermaskiner fotograferade i Sverige!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela