Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

En rysk indian

Publicerad 2015-04-21 05:55:00 i Piper, Propulärkultur,


 
Ovanstående bild tog jag på Bromma den 21 mars 2000. Vi ser Piper PA-23-250 Aztec med den svenska registreringen SE-KRL stående på saliga Norra parkeringen.

Då bloggisten har en illa dold svaghet för Avgas-dinosaurier - eller vad man ska kalla dem i dag? - så steg pulsen ett par snäpp när den nedanstående bilden anlände i förra veckan. Den togs i Friedrichshafen den 15 april i år av Nils Kornstrand och visar faktiskt den andra sidan av samma mynt, eller med andra ord samma flygplanindivid.

Denna Aztec E är tillverkad 1973 och registrerades från början i USA som N40457. Ganska omgående exporterades maskinen till Danmark där den inregistrerades som OY-DZZ den 17 oktober 1973. Ägare var North Flying A/S i Thisted. Efter försäljning till Mittflyg HB i Östersund infördes flygplanet på svenskt register som SE-KRL den 12 oktober 1990.

Efter nära tio år i Östersund kom SE-KRL flytta söderut. En vecka efter det jag tog ovanstående bild, närmare bestämt den sista mars 2000, noterades Awopa AB i Sundbyberg som ny ägare. Bakom detta bolag stod Christer Andskär och förutom SE-KRL ägde Awopa även en Vampire, SE-DXS, och en Piper PA-28-180 Cherokee G, SE-GAL - den sistnämnda ligger för övrigt fortfarande kvar i bolaget. En syssla för SE-KRL och SE-GAL var att agera följeflygplan i Team Vampire Swedens verksamhet. När det var flygdag någonstans, och Vampire SE-DXS var engagerad, flög supporten ofta i SE-KRL.

Det här med att transportera supportpersonal med Piper Aztec har ju på senare år även anammats av en annan operatör av "fast jets" i Sverige...
 
Den 4 februari 2008 avregistrerades SE-KRL som såld till Ryssland och sedermera kom Azteken identifieras som RA-0883G.


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: vampiren.blogg.se

Publicerad 2016-01-21 18:57:34

Hej bloggisten!
Snygga bilder på min gamla Aztecen.
Vilka fina bilder. Denryska indianen har tydligen kvar den gamla lackeringen. Med denna "Indian" flög vi, med mittTeam Vampire Sweden tomt i Europa på våra vampireuppvisningar på flygdarar
Hälsningar
Vampiren

Riktigt kul att du har ett

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela