Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

ESSD 880423

Publicerad 2014-11-13 14:50:36 i Kalla kriget,


Piper Malibu SE-IOR i förmiddagsolen på plattan på Dala Airport, Borlänge/Rommehed (ESSD), den 23 april 1988. Bilden är knäppt genom fönstret vid flygplatsresturangen.

Men det var inte därför jag råkade vara där...

 
Här kommer ett par (smygtagna) lumparbilder. Bägge har tidigare varit publicerade här, men i sämre utgåvor. Här ovan ser vi J 35F-2 Draken med FV-nr 35515 och radioanrop "Johan 49". Det är mycket snö för att vara i slutet av april, ett märkligt väder som brukar höra den måanden till. Hursom, 2/F 10 hade skickats norrut till Borlänge för att öva mot F 15 under två veckor... 

Minns också att det en dag på plattan stod en militär Sk 50 Safir märkt som tillhörade F 5 och som vanligt målad i Draken-kammot...men utan lysröda day glow-markeringar.  Kan ha haft koden 70 (och kan var det flygplan som syns i bakgrunden i detta youtubeklipp vid 2.04 och frammåt)? Märkningen var för denna tiden rätt udda, F 5-märkta Safirer hade försvunnit 15 år tidigare - åtminstone var jag förvissad om detta faktum...fram till då och där. Med andra ord,  jag tyckte att det var lite synd att jag inte grejade att ta en bild på denna maskin.

Om jag kommer ihåg det hela rätt, så var baseringen av vårt förband på Rommehed det första livstecknet som Flygvapnet gett platsen på åtskilliga år. I försvarsplaneringen hade man tidigare övervägt att släppa (eller nedgradera amitionen vad det gällde) Rommehed, eller som det hette militärt: Fält 15. Detta var ett tecken på att ambitionen hade förändrats och Rommehed kom därefter att uppgraderas till Bas 90-konceptet.

Nedan: "Johan 32" och - knappt synlig - "Johan 36" i främre klargöringsområde vid bana 32. I bakgrunden anar man att nästa snöby är på väg in.

Kommentarer

Postat av: ESGB

Publicerad 2016-11-14 18:20:11

Smygtagna bilder rockar!!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela