Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Gamla Barkarby-bilder - 2

Publicerad 2014-03-24 14:14:00 i Gone but not forgotten, Propulärkultur, Tiger Moth...och Moth,



Här kommer ett par bilder på samma tema som det tidigare inlägget Gamla Barkarby-bilder - 1. Överst ser vi en rätt exotisk apparat, en Savoia-Marchetti S.56. Just I-ABDK (tillverkningsnummer 5609) registrerades den 13 oktober 1933 på Soc. Idrovolanti Alta Italia, Sesto Calende, och såldes vidare våren 1935 till Aero Olivari' i Genua. Det användes samma år vid en jordenrunt flygning längs polcirkeln av Vittorio Beonio-Broccheri och hans fru. Bilden bör alltså vara tagen 1935.

På bilden nedan ser vi ett par de Havilland DH.60 Moth; SE-ABR och SE-ABY. Bägge tillhör AB Aero Matriels flygskola och ses här på Barkarby 1929 - firman var väl annars mest känd för sin skolverksamhet vid Linderängen och vintertid på Stora Värtan is. Man var även något av de Havillands svenska återförsäljare. När Aero Matriel något år senare la ner skolningen kom denna övertas av den då nybildade Stockholms flygklubb.
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Johan Kjellin

Publicerad 2014-03-24 21:04:13

Passa på att ta en promenad på det gamla fältet, eller åtminstone vad som finns kvar av det. Här och där finns fortfarande spår av verksamheten men det byggs i rasande takt så vem vet när det är helt borta? Parkera kan man göra vid Hägerstalund. Passa på en helgdag, då brukar modellflygklubben flyga borta vid bergshangaren.

Postat av: F

Publicerad 2014-03-25 11:46:27

Med tanke på vad som händer - och har hänt inom gebitet GA i riktnummer 08 - så är det djupt tragiskt att man åtminstone inte varit förutseende nog att sparat 1000 m för en start o landningsbana på Tullinge och/eller Barkarby. Vart var t ex länsstyrelsen i denna frågan - med tanke på att de nu upphäver detaljplanen för bostäder vid Kristineberg. Största skäl är expansionen av Bromma flygplats...utan GA. Hur fungerar FFK och HV-flyget i Sthlm förresten?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela