Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Filmen om Svenska Privat- och Affärsflygföreningen

Publicerad 2013-11-26 10:10:00 i Allmänt, Propulärkultur,


... en sammanslutning som förkortades till SPAF - är uppdelad i två bitar och jag hittade den på AOPA Swedens websida. Del två ligger längst ner i detta inlägg. Bli inte förvånade om ni känner igen en viss logga när ni tittar på filmen...
SPAF bildades 1962 efter en amerikansk förlaga, Aircraft Owners and Pilots Association (AOPA). 1968 blev man Svenska Allmänflygföreningen och i början av 90-talet bytte man namn till nuvarande; AOPA Sweden.
     
Ett citat från filmen som fick en att dra lite extra på smilbanden:

Den gamla royalistiska flygklubben gnuggade sömnen ur ögonen och förfasades över allmänflygföreningens självständighet, metoder och oberoende.

Filmen är gjord något år in på 70-talet...och det märks. Det finns en tidsmässig charm, men även en hel del eviga sanningar i det som tas upp. Notera vad man anser vara allmänflyg, ett uttryck som är en översättning av engelskans General Aviation, vilket i denna betydelse började användas i Sverige runt 1960.

Som synes är det en del sekvenser plockade från Bromma. Att allmänflyget alltid har varit en naturlig del av flygplatsens trafik är tämligen tydligt. Även det en evig sanning.

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: ManíYak

Publicerad 2013-11-27 08:52:19

Volvos 2 direktionsflygplan SE-GAE (Engellau)& SE-GAG (Gyllenhammar)2st Navajo pressurized som Kurt Johansson på Nyge lyckades att sälja till Volvo. De opererades med växlande framgång, beroende på sina växlade 8 cylindriga motorer, där växlarna inte höll. Lärdomarna från detta har inte gått vidare, om man ser på dagens "moderna" motorer.

Postat av: Hans Spritt

Publicerad 2013-11-27 14:03:39

GAE och GAM var reggarna på dom!!

Postat av: F

Publicerad 2013-11-27 15:31:33

Relevantare frågeställning - kan man kalla det för allmänflyg, det som Volvo använde PA-31P SE-GAE och -GAM till? Med tanke på Volvo-inslaget i filmen...

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela