Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

ESGP 100829

Publicerad 2010-08-30 22:09:26 i Propulärkultur,Avslutade förra inlägget med "det har jag tänkt fira med att se på lite flyguppvisning..." Jahapp, då har man varit på Göteborg Airshow för första gången...

Det som främst drog var italienska flygvapnets uppvisningsgrupp, Frecce Tricolori, som i år fyller 50 år. Hur många gånger har de tidigare varit i Sverige? Minns uppvisningar på Linköping/Saab 1983 och Ljungbyhed 1996. Dessutom var jag på en blöt flygdag på Norrköping/Kungsängen 1994 där Frecce Tricolori inte kom i luften. Säve var visserligen även blött, rent av bestående av gräsytor av vattensjuk lersörja, men vädret på eftermiddagen var perfekt för flyguppvisning. Med båda fötterna stadigt på en betongplatta var italienarna i vanlig ordning en fröjd att se (och höra deras känsloladdade speaker).Det schweiziska PC-7-teamet är också de fantastiska att se. Minns dem från Såtenäs häromåret. Även de har en speaker som klarar sin uppgift med bravur och målande språk. Medryckande är väl ett understatement.Det är vid sådana tillfällen som man måste tycka att det är för sorgligt att Team 60 i år står på backen. Man får istället vara glad över att Swedish Air Force Historic Flight finns och har möjlighet att ställa upp med de flygplanstyperna som satte sin prägel över folkhemmet...Micke Carlson var där med Bleriot XI/Thulin A och Tummelisa, Jan Emilsson flög Su-29, Borås segelflygklubbs avanceuppvisning i rote är alltid imponerande.


Tiger Moth-gänget - Öhrnen i sin Stearman inkluderad - fick också de till det i högsta klass. Frågan är dock om inte Anders Håkensens "Fallande lövet" med Tiger Moth stal showen - åtminstone för mig. Läs mer om Göteborg Airshow i GP.


Kommentarer

Postat av: Günther

Publicerad 2010-08-30 22:33:47

Grattis, du har fått se Frecce i solsken!Till listan på flygdagar i Sverige där Frecce Tricolori deltagit kan du lägga Kristianstad där jag såg dem i juli 1997. Behöver jag tillägga att det spöregnade...

;-)

Postat av: Stellan

Publicerad 2010-08-30 23:00:36

Finfina Mothar!Varför gå i lera och sörja när man kan vara ute på hal is och ha det glatt, som Robban sade.

Postat av: Cederqvist JR

Publicerad 2010-08-30 23:44:45

PC-7 var första gången för mig och imponerade stort. Italienarna gjorde sin grej som vanligt, snyggt. Anders i sin moth imponerade nog mest även på mig. Kul att se en ny, ung kille som omväxling mot de gamla gubbarna :) Saab displayen var helt fantastisk, saknas bara en 37'a men det lär väl dröja..........!

Postat av: F

Publicerad 2010-08-31 09:14:24

Oscar - jag hoppas bara att 37an hinner flyga igen innan 29an ev. måste ställas

Postat av: Cederqvist JR

Publicerad 2010-08-31 15:53:40

Ja, den risken finns ju. Hade varit häftigt att ha med en Safir i gruppen också, de hade ju kunnat dra de den efter 32'an om den inte orkar hänga på:)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela