Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Tanguy et Laverdure - 4

Publicerad 2009-03-11 16:08:42 i Allmänt,

"Buffalo-Håkan" har lobbat hårt för mer Tanguy et Laverdure. Jag är inte svår övertalad, först ett passande intro...Intro till TV-serien Les Chevaliers du Ciel - Les Aventures de Tanguy et Laverdure

I inlägget Tanguy et Laverdure uttryckte jag mig på följande vis:

1967-68 spelades det in totalt 26 episoder av TV-serien Les Chevaliers du Ciel om...Tanguy och Laverdure. Den första säsongens 13 avsnitt sändes av SVT i början av 70-talet. I vinjetten fanns några Mirage III med i cirka 70 graders stigning. En syn som lätt sätter sig på den inre näthinnan.

Riktigt detta stig var det ju inte, det ser man ju nu. Likväl så väller en våg av bardomsnostalgi över en.


Åter til Håkan - han skriver:

Angående ditt Buck Danny-inlägg på bloggen så kommer det här några rutor ur "Jetpiloterna 4" De båda herrarna Tanguy och Danny möttes senare på Thule-basen som du kan se av bifogad bild. Förmodligen relaterar de till mötet i Pakistan.
Såvitt som jag kan förstå gick Tanguy och Laverdures karriärer i turordningen: Fouga Magister, Mystere IV, Mirage IIIC och slutligen (?) Mirage III E. Det är ungefär så mycket jag kommit fram till genom att studera framsidorna på de franska magasinen.

I albumet innan så figurerar Saab 35 Draken! Håkan igen:


Här kommer litet bilder på 35:or ur albumet "Jaktfalkarna 3" med undertiteln "De svarta änglarna".
Det bör ju vara första exportkunden för 35:an eftersom den är tecknad 1968.
De stygga pojkarna i "San Martins" flygvapen har målat nationalitetsbeteckningar från "Managua" på flygplanen och bombar sönder sin egen kraftverksdamm för att få anledning att starta krig och ockupera "Managua"Naturligtvis lycka Tanguy och Laverdure avstyra kriget. De är i Managua för att lära deras flygvapenpiloter att flyga Mirage III.

Jag noterar dessutom att dessa Draken har IR-spanare av samma modell som svenska flygvapnets J 35F-2. Manicken köptes in från Hughes i USA och den första J 35F-2 levererades i oktober 1967. Detta ska ses i ljuset av  - som Håkan innan nämnde - att Jaktflakarna 3 - De svarta änglarna är tecknad 1968!

Avslutningsvis ett par rutor ur Buck Danny-episoden Le Pilote au masque de cuir  från 1969: Tanguy och Danny hälsar på varandra och nämner att de tidigare träffats på...Grönland.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela