Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

John Dodds ”The Beast”

Publicerad 2009-04-01 07:43:52 i bilism,

Kommer någon ihåg ”The Beast” och John Dodd? Var tydligen uppmärksammad i Teknikens Värld för ett litet tag sedan. "The Beast", en bil med Merlin-motor som brann upp utanför Örebro någon gång på 70-talet. Dodd lär ha kört mellan centrala Göteborg och Stureplan i Stockhom på två timmar och fyra minuter!
 


En sjuk pjäs till bil! Likaså historien runt den - i klippet får vi se det som lär det vara den tredje "återuppståndelsen" av "The Beast".

Dock kanske lystern av glam falnar då somliga påstår att motorn var en Rolls Royce Meteor, det vill säga den markbundna varianten av Merlin som till exempel satt i Centurion-stridsvagnen. Andra säger att det verkligen var en Rolls Royce Merlin i bilen och denna hade tidigare suttit i ett flygplan av typen Boulton Paul Balliol. Fast det kanske beror på vilken reinkarnation av "The Beast" vi snackar om?

Bilens starka koppling till Rolls Royce manifesterade Dodd i fronten. Enligt myten blev Rolls Royce uppringt av tyska polisen som bad firman att sluta provköra sin nya modell på autobahn. De surnade till och stämde Dodd...ja, och resten är - som man brukar säga - historia.

Läs mer om "besten" här - John Dodd's Hand-built Rolls-Royce Merlin Aircraft Engined Car. Tack till Håkan O-Buffalo för input.


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Ernest Laverdure

Publicerad 2009-04-01 17:34:25

Det är väl strunt samma om det är en RR Metor eller Merlin, ljudet är ju ändå detsamma !

Visserligen inte samma sköna sång som i en Hispano-Suiza 12C men i alla fall

Postat av: F

Publicerad 2009-04-01 18:29:12

Men det är "principen" - "la principue!" - my dear Laverdure ;)

Postat av: Anonym

Publicerad 2009-04-01 19:10:31

Jo, sett den sidan me, blev lite förvånad att den fortfarande existerar med tanke på hur det gic med den på ett sverigebesök... Den brann rätt friskt på väg hem från Stockholm nån gång sent 70-tal. Att den kört Gbg-Tokholm på två timmar ser jag däremot som nys.

Postat av: F

Publicerad 2009-04-01 21:29:36

Ja, men 2,04 då? Dagen till ära ;)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela