Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

AvArt: Saab 17

Publicerad 2008-05-04 15:01:00 i Allmänt, AvArt - Avation art...med mera, Propulärkultur,

Saab B 17A

Jag vet, det finns en rejäl miss i teckningen: Det ska bara vara kodbokstav på ena landställsbenet - vilket?..höger eller vänster...kommer jag inte ihåg just nu.

Uppdaterat -

Det räcker alltså med ett "J" och det ska i detta fallet sitta på det vänstra "benet" på teckningen.


Saab 17 var företagets första egna produkt - den svenska motsvarigheten till amerikanska flottans Dauntless kanske man kan säga? För det var en hel del amerikanska influenser i konstruktionen. Det var nämligen så att det fanns ett skapligt stort antal amerikanska ingenjörer i arbete hos Saab i Linköping åren precis innan andra världskriget. 

Att amerikanskt tänkande färgade av sig i konstruktionsarbetet av denna störtbombare är ju då knappast konstigt. Detta med störtbombteknik var dessutom på modet på 30-talet, främst hos US Navy - men också i Europa med Luftwaffes ökända Junkers Ju 87 Stuka som främsta exempel. Och det finns flera kopplingar till Sverige i sammanhanget: Junkers K 47 och Björn Bjuggren, med mera.   


Teckningen visar en Saab B 17A - den första versionen av flygplanet som faktiskt kom att levereras sist. Problem med att få fram rätt motorer (S TWC-3) gjorde att man kom med B- (motor: Bristol Mercury My XXIV) och C-versionerna (motor: Piaggio P XI bis RC 40D) i väntan på att detta skulle lösa sig. Om vi uttrycker oss något förenklat.

Totalt tillverkades 325 exemplar av Saab 17 åren 1940-44. En av dessa finns idag flygande - Blå Johan (SE-BYH). Begagnade B 17A exporterades på 40- och 50-talet till Etiopien (46 ex), Finland (2 ex) och Österrike (ett ex). Förutom den B 17A som är i flygande skick finns (minst) fyra exemplar bevarade. Två etiopiska B 17A hamnade 1996 i Sydafrika, dessa har för något år sedan transporterats norröver...

SE-BYH ESMC 030816

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Mårten

Publicerad 2008-05-04 21:54:41

B17 ett fantastiskt plan, får rysningar varje gång jag ser den.
I vintras var jag hemma och gjorde lite jobb hos en pigg 92-åring som var ingenjör på SAAB från första början och var med och tog fram detta plan.

Postat av: F

Publicerad 2008-05-04 22:08:51

Jo, lite som en TBD-1 "Devastator" eller SBD "Dauntless"...fast med knätofs...o den innebörden funkar ju än bättre med tanke på landstället på B 17 ;)

Och man kan ju vända på steken lite: "Dauntless" var ju konstruerad av Ed Heinemann, som från början hette Gustaf i förnamn ;)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela