Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Our Lips Are Sealed

Publicerad 2008-02-11 16:41:00 i Musik - 80-tal,

Denna låt går på heavy rotation här hemma för närvarande.

Det slumpar sig faktiskt så att även detta örhänge hörde jag första gången - åtminstone så att jag minns det i varje fall - på vårvintern 1983. Nu tänker jag på det faktum att jag de senaste två veckorna här på bloggen har lagt ut Drop The Pilot och Get The Balance Right, även de från just samma vårvinter.

Låten jag nu flitigt lyssnar på är alltså upplaga nummer två av Our Lips Are Sealed, men vi börjar med den första...
 


The Go-Go's  Our Lips Are Sealed

Amerikanska tjejbandet The Go-Go's gjorde som så många andra "USA-akter", åkte till UK för att slå igenom för att sedan komma hem och sopa mattan. Gruppen turnerade med Madness och The Specials i England och en första version av  We Got The Beat släpptes på Stiff Records i maj 1980. Sommaren året därpå kom deras första fullängdare Beauty and the Beat och nu var var det dags att sopa den där mattan.

Our Lips Are Sealed blev singelsläpp nummer två i början av 1982. Låten var skriven av gitarristen Jane Wiedlin tillsammans med Terry Hall, tidigare välkänd sångare och frontfigur i The Specials. Den var också The Go-Go's första singelsläpp i USA och låg som högst placerad som #20 på Billboard-listan. Rolling Stone skrev i en retro-recension för några år sedan:

The breakthrough "Our Lips Are Sealed" has the feel of a summer single. But unlike, say, Sheryl Crow's self-conscious summer song "Soak Up the Sun," "Our Lips Are Sealed" doesn't tell us to roll the top down -- it makes us want to roll the top down.Fun Boy Three  Our Lips are Sealed

Med egna gruppen Fun Boy Three speladeTerry Hall in Our Lips Are Sealed  i en anorlundare version - en vers ströks och up-beatet från The Go-Go's tvättades bort när David Byrne tog hand om produktionen i samband med arbetet med gruppens album Waiting.

Our Lips are Sealed med Fun Boy Three nådde som bäst plats nummer sju på englandslistan under våren 1983.  Låten var också trions "svanesång", när den gick som bäst kom också beskedet att (även) Fun Boy Three hade upplösts.

Vad är det då som det ska tigas om då? Vad handlar låten om? Antagligen var det hela rätt så komplicerat, men enkelt uttryckt: Hall och Wiedlin hade en "fling", men Hall hade en tjej hemma i England (Detta var när The Specials turnerade i Nordamerika sommaren 1981, en turbulent tid som för övrigt slutade med att gruppen upplöstes.). Han skrev en brasklapp till Wiedlin som fick ett ryck och började skriva en låt utifrån den texten...


Tjejen på trummor som körar bakom Tarry Hall i klippet är June Miles-Kingston - en gammal punkdonna som har gjort en del plattor genom åren, bland annat en cover på Comment Te Dire Adieu  tillsammans med  Jimmy Sommerville 1989. Men rörande just den plattityden så tror jag bestämt att våra läppar är förseglande...


Uppdatering -

Som av en händelse så bloggar även tracklister.blogspot.com om Fun Boy Three's version av Our Lips Are Sealed någon dag senare. Lovely! Även intressant läsning, fast utlagt för snart tre år sedan, på dustonthestylus.blogspot.com.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela