Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

The Falcon and the Snowman

Publicerad 2006-05-29 23:25:19 i Allmänt,

se-afn

Rubriken är tagen från en filmtitel. Sean Penn spelade en av huvudrollerna i denna spionhistoria med verklighetsbakrund. Ledmotivet gjordes av David Bowie tillsammans med Pat Metheny, This is not America. Fortfarande efter dryga tjugo år är den mer än lyssningsbar. Men skit i det nu. I snöyran på bilden ovanför taxar en Miles Falcon på en sjöis någonstans i Sverige. Tidpunkten är i slutet av 30-talet.

1961 räddade den siste svenske ägaren flygplanet från ett tämligen säkert öde som majbrasa. Detta genom att flyga det till England för att sälja det. Numera är det hemmahörade på Old Warden, i en fantastisk samling av flygplan from the good old days och ägs av Peter som jag känner sedan några år.

Nedanför ser man precis samma flygplan på Barkarby för några år sedan. Och nu är man på gång igen. Det är i år 70 år sedan flygplanet som nytillverkat kom till Sverige, närmare bestämt Norrköping. Därav anledningen till denna expedition.

eg

Peter landar på Höganäs på torsdag lunch och fortsätter till Eksjö för övernattning. Vidare till, som engelsmännen kallar Barkarby; Barkers, på fredagen via Norrköping. Verkar som de andra två Miles-flygplanen lämnar walk over, än är väl dock inte det sista ordet sagt.  Vädret verkar bli bra...

Idag har det varit en del mental planering och även konkret dito för Peters besök. Jag säger bara...kartor.. och suckar lätt. Om inte Royal Mail delar ut dem imorgon hoppas jag att flygklubben i Höganäs har för försäljning. Hursom, jag ser fram emot besöket. Nedan bild kommer också från förra gången det begav sig här i Sverige. Då döpte Peter sig och sitt flygplan med Falcon, i 5.2 procentig version, on arrival ESMC. När planet hade landat Sverige för första gången på 41 år.

I falcon

Tvänne glada gossar i en Falcon. Var är Snömannen? Som Haddock säger i Tintin i Tibet:

- Där är yotin...ytin...geten...nej, jag menar...yetin, där uppe!..


Kommentarer

Postat av: Håkan Winlöf

Publicerad 2011-12-18 11:39:49

Översta bilden är tagen i Långshyttan södra Dalarna på sjön Lången 1938 Foto: Albert Andersson.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela