Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Klubb Kamerun

Publicerad 2006-06-21 22:11:44 i Allmänt,

milla

Kommer ihåg en midsommardag för - får se nu - det är 16 år sedan. Då som nu kretsade mycket kring fotbolls-VM. Ett mästerskap som man för svenskt vidkommande inte ser på med direkt stolthet. Det man möjligen ser framför sig är Olle Nordins överläpp, prydd med en hårt nedansad fyrfilig tangoautostrada.

En kort utvikning: Några år senare slog jag mig i slang med en snubbe i baren på Kalmar Nation i Lund. Han höll på att skriva en uppsats i nationalekonomi och hans tes var att Sveriges ekonomiska kräftgång under tidiga 90-talet berodde på Costa Rica-matchen. Åtminstone prickade han skapligt in tidsaspekten. För ett nationellt trauma var det. Ett ögonblick när man i de svenska stugorna inser att nu är det kört, nu har en bananrepublik piskat oss. En bra illustration är Peter Habers replik i kalkonrullen Slutspel - En film om livets stolpskott när just detta står klart. Jag har för mig att han säger något i stil med "Vi måste ta tag i våra liv." Slut på utviket.

Lördagen efter midsommarafton 1990 kommer ingen av oss som var där - i en sommarstuga utanför Varberg - ihåg. Okej då, lite fragment finns.Detta var tiden då man fortfarande bryggde vin hemma och av dylik dryck kom vi, stora, starka, ytterligt virila unga som var Sveriges hopp i denna svåra stund i vår historia, att förtära tre flaskor var. Av Chatau Tuppa närmare bestämt, a.k.a. Villes femdagars, med extra socker. Detta framför TV:n och en match där ena laget var Kamerun. Istället för Brolin så hissade vi Roger Milla så fort han rörde bollen. Därav namnet Klubb Kamerun. Senare samma höst började somliga vilsna av oss hänga flitigt på Gambiska föreningen.

Matchen på midsommardagen kommer inte ses på västkusten, snarare tvärtom, på ostkusten...kanske?  Vi får se när vi åker hem. Midsommarafton ska nämligen firas i en stuga mellan Oskarshamn och Västervik. Känns det som att midsommardagen är viktigare än själva midsommarafton? Egentligen är inget av dem särdeles viktiga, men .. ja, jo .. lite så är det. Måtte dock inte den frustrerande känslan som en gång skapade begreppet Klubb Kamerun infinna sig.

Risken känns inte så, i ärlighetens namn, överhängande. Bananerna från 1990 är utbytta mot Kruppstål, till att börja med...

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela